Historie og templerFakta

Historie og templer

Khmer på reisen

Kart over Kambodsja

Sikkerhet

Visum

Når bør man dra?

Det storslåtte tempel komplekset Angkor

Spredt rundt i jungelen utenfor den kambodsjanske  byen Siem Reap, finner du ruinene av de klassiske Angkor tempelene.  National Geographic betrakter Angkor Wat som en av verdens tre viktigste kulturelle attraksjonene.  I tillegg er Angkor Wat også å finne på UNESCOS liste over bevaringsverdige kulturelle attraksjoner som må bevares for ettertiden.

Mange mennesker som aldri har besøkt Angkor er av den oppfattningen av at Angkor kun er ett monument.  Dette er ikke tilfelle, Angkor var hovedstaden i det mektige Khmer imperiet fra det 9. til det 14. århundre.  Fra Angkor regjerte Khmer dynastiets konger over det største og mest sofistikerte kongedømme i sørøst Asias historie. 

Selve byggeprosessen av den historiske hovedstaden varte i mer enn 300 år. Her kan man se endringer i arkitekturen ettersom den religiøse trosretningen blandt innbyggerne beveger seg fra Hinduismen mot Buddhismen.  I dag er over 90 % av Kambodsjanerne Buddhister.  Den gamle hovedstaden Angkor strekker seg over et landområde på 250 km2 som innholder mer enn 1000 arkeologiske plasser med over 100 bygninger.  I og med den sterke religiøse tilknytningen ble templene bygget i stein slik det sømmer seg en bygning bygd for guder. Stein ble betraktet som det eneste materiale som var godt nok for gudene.  Treverket har over årene forsvunnet og etterlatt Angkor templene slik de framstår i dag.

 

Siameserne gjorde gjentatte raid mot Angkor og Khmer-imperiet på 1300-tallet og slagene fortsatte langt utover på 1400-tallet. Etter Siams beleiring i 1431 flyttet Khmer folket gradvis hovedstaden sørover i retning Phnom Penh. Angkor ble etter kort tid mer eller mindre overlatt til jungelens klør og var nesten glemt inntil den franske oppdageren Henri Mouhot i 1860 igjen brakte verdens oppmerksomhet mot hva mange i dag betrakter som verdens 8. underverk.
Photo: Maryellen McGrath

 

ANGKOR WAT

"Angkor Wat, in its beauty and state of preservation, is unrivalled. Its mightiness and magnificence bespeak a pomp luxury surpassing that of a Phararoh or a Shah Jahan, an impressiveness greater than that of the Pyramids, an artistic distinctiveness as fine as that of the Taj Mahal." (D. H. Dickason)

Angkor Wat er det største, kanskje det mest staselige og unektelig det mest berømte av templene i Khmer imperiets historiske hovedstad.  Med sin fullkomne bygningsstruktur, balanse, proposisjoner, skulpturer og basrelieffer ruver Angkor Wat fortsatt som en juvel i den forgangne hovedstaden.  Direkte oversatt så betyr Angkor Wat ’byen som er et tempel’ og er den største religiøse bygningskomplekset i verden. Vakkert beliggende dekker tempelområdet hele 500 m2. Tempelets hovedtårnet rager 65 meter over bakken og hele komplekset er omgitt av en 190 meter brei vollgrav.  Byggeperioden startet i 1113 og ble sluttført ca. 1150 under kong Suryavarman II (1113-1152). Tempelet var opprinnelig bygget som et Hindu tempel dedikert til guden Vishnu, men blir også betraktet som et mausoleum for kong Suryavarman II

 


Photo: Thomas Holdo Hansen

ANGKOR THOM

Ved siden av Angkor Wat har nok Angkor Thom den mest verdsatte bygningsstrukturen i Angkor.  Det var den siste av de store kongene i Khmer imperiet, Jayavaraman VII (1181-1201), som overså byggeprosessen av Angkor Thom, som direkte oversatt betyr 'den storslått byen’. En 8 meter høy og 12 km lang mur er bygd rundt byen og en 100 meter brei vollgrav omkranser muren.

Angkor Thom består av flere templer og terrasser spredd over et stort område. Dette var senteret for imperiet, her bodde kongen og hans familie, offentlige tjenestemenn, militære og prester. Man antar at befolkningen kan ha vært opp mot 1 million.

Bayon
De gigantiske smilende ansiktene i Bayon har kanskje blitt det mest gjenkjennelige imaget tilknyttet klassisk Khmer kunst og arkitektur. Kanskje også det vakreste av dem alle? Bayon er et relativt lite tempel. Dette inkluderer Bayon tempelet hvor 54 tårn er dekorert med fire Buddha hoder på hvert tårn, i tillegg er vakre store Buddhahoder hogget i stein vokter syd porten sammen med trehodede elefanter.

Jayavarman VII brukte enorme resurser på å bygge templer og andre religiøse plasser innenfor Angkor Thom. 

Elefant terrassen
Ligger ved østporten på den kongelige plassen i Angkor Thom området. Elefant terrasen er vakkert dekortert med relieffer av elefanter og Garudaer. Det er her kongen pleide å komme på fritiden for å se på oppvisninger av blant annet elefantkamper.

Den spedalske kongens terrasse
Denne terrassen har fått sitt navn etter statuen av kongen som er plassert der.
Den nåværende statuen er en kopi, mens originalen kan sees i nasjonalmuseet i Phnom Penh).
Terrassen har mange vakre relieffer, og mange myter om kongen på statuen.

Det kongelige palasset
Ligger innenfor elefantterrassen, i dag er det kun murene rundt som er igjen. Spaser via Baphuon inn i den vakre skogen og ta en titt på de kongelige bad som er vakkert dekorert. Det store badet var for hustruer og konkubiner, det lille badet for menn.

 

TA PROM

Ta Prom er et av det mest fascinerende av alle templene. Tempelet har nesten stått uberørt siden det ble gjenoppdaget på 1800 tallet. Her har tidens naturlige forfall gitt tempelet et vakkert uttrykk. Invadert av Bantay trærnes enorme røtter kjemper tempelet sin egen kamp mot jungelkreftene. Tempelet ble bygget i 1186 av Jayavarman VII som dedikerte det til sin mor.

BANTAEY SREI

Bantaey Srei, eller kvinne-citadellet, er en praktfull juvel av et rødlig sandsteins tempel. Tempelet ble bygget under kong Rajendravarman i ca. 967.  Selv om tempelet ikke er av de største har det til gjengjeld et utrolig utrolig utvalg av rike og detaljerte utskjæringer i den rødlig sandstein noe som gjør akkurat Bantaey Srei til mange tilreisendes favoritt tempel!

ANDRE TEMPLER

I områdene rundt Siem Reap ligger et utall av avsidesliggende templer slik som Phnom Kulen, Kbal Spien og Baeng Maelea.  Disse templene var, for inntil kun kort tid siden, betraktet som beliggende langt utenfor allfarvei. Den siste tids oppgradering av infrastrukturen i Kambodsja har imidlertid gjort disse tidligere uframkommelige plassene lettere tilgjengelig og er vel verd et besøk.


Photo: Casey Linn

For den litt mer eventyrlystne kan vi anbefale avsidesliggende templer som Bantey Chhmaer, Koh Ker, Preah Khan og det praktfulle Prasat Preah Vihear som alle tilbyr spektakulære scenarier som bare venter på å bli utforsket.

For ytterligere informasjon om turer og forskjellige dags- og/eller overnattingsturer, vennligst se vår tur side.

 

 

CAMBODIA - LAND OF A THOUSAND SMILES........   a land of treasures - the legendary Angkor; temples still buried in the jungle; hill tribes settled in remote and yet unexplored areas; unspoiled beaches and islands surrounded by crystal clear waters; friendly and welcoming people – all just awaiting to be discovered!!!

Earthwalkers Cambodia · Sala Kanseng Village · Sangkat No. 2 · Siem Reap · Kingdom of Cambodia · +855 (0)12 967 901